top of page

Fotoğrafa Dair -1

Fotoğraf nedir ve dünyadaki ilk fotoğraf nasıl çekildi?

Birlikte bakalım…


Fotoğraf;


ışık, aydınlık, çizmek, kazımak, resim yapmak, yazmak kelimeleri birleştirilerek türetilmiş bir isimdir. Kelime anlamı, ışık yardımı ile iz bırakmaktır. 1826 yılında Niepce, 26 saat süren bir uğraş sonrasında, evinin penceresinden bir görüntü elde etmeyi başardı. Bu dünyadaki ilk fotografik görüntüydü. Niepce ile başlayan temel fotoğraf çalışmaları 1829’da Daugerre’ın, Jacques Mande çalışmaları ile birleşip 1837 de Daugerreotype’ı ortaya çıkarmalarıyla hızlıca gelişim göstermiştir. 1840 yılında ise ışığı 16 kez fazla geçiren bir mercek kullanılıp poz süresi düşürülmüştür. 1852 yılında ise George Eastman, 10 poz çekebilen üzeri bromür kaplı Jelatin rulo filmler bulunan Kodak fotoğraf makinelerini piyasaya sürmüştür. 1870 ise Hermann Vogel emülsiyonları muhtelif kimyasal banyolara batırarak duyarlıklarını arttırma yolunu keşfetmiştir.



Fotoğraf sanatı 19’uncu ve 20’nci yüzyılda hızla gelişerek inanılmaz bir teknolojiye sahip olmuştur. Günümüzde fotoğraf makineleri, özellikleri ve fotoğrafçıya sunduğu kolaylıkları ile seyahatten düğüne, doğumdan mimari fotoğrafçılığa, farklı dalların ortaya çıkmasını sağlamış, fotoğrafçılık mesleğinin gelişimini hızlandırmıştır. Günümüze gelecek olursak artık bir çok şey gibi fotoğraf makineleri otomatik ve dijitalleşmiştir. Artık her faaliyetin fotoğrafları çekiliyor. Maçlar, konserler, konuşmalar, festivaller vb. Bunların yanında kendi faaliyetlerimizin her anını dakika dakika paylaşma çılgınlığımızı da ekleyince çekilen fotoğraf sayısı yılda tam 3.5 trilyon gibi bir rakama ulaşıyor.


En iyi fotoğraf makinesi en iyi fotoğrafı çekseydi en iyi daktilo da en iyi romanı yazardı! Yüksek rakamlarla alınan bir fotoğraf makinesi kimseyi bir fotoğraf sanatçı yapmadığı gibi kötü bir makineyle bile bir sanatçının ustaca çekimi ile güzel kareler oluşturulabilmektedir. Makineyi tanıma süreci belki sıkıcı gelebilir ama sonuca ulaşmak için kesinlikle öğrenilmesi gereken bir şeydir. Sıkıcı sanılan bu süreç ise aslında bir haftada atlatılacak bir süreçtir. En güzel kareyi yakalamak için ilk olarak fotoğraf makinesini ve özelliklerini tanıyalım! Diyafram nedir? sorusuna verilebecek en kolay yanıt şudur: “Objeden yansıyan ışınların ne kadar yoğunlukta ve şiddette düşeceğini belirleyen sisteme denir. Diyafram, ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol eder ve iki temel fonksiyonu vardır. Değer ise ‘‘f’’ ile gösterilir.



Peki nedir bu f?


Diyaframı bir evin penceresindeki jaluzi perde gibi düşünebilirsiniz. Jaluzi kapalı ya da kısıksa evin içine o kadar az ışık girer. Jaluzi ne kadar çok açık olursa evin içine o kadar çok ışık girer. Açıklık ne kadar fazlaysa ortamdaki ışık o kadar çabuk toplanarak aynaya ulaşır. Bu durum aynı zamanda ışığın az olduğu ortamlarda daha etkili fotoğraf çekmemizi sağlar. Çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. f / değeriyle gösterilip 1.4,1.8, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 20, 22, 32, 64… şeklinde derecelendirilir. Diyafram değeri, alan derinliğini yani fotoğrafta netleme yapılan noktanın önünde ve arkasında net olarak görülen alanın miktarını etkiler. Diyafram ayarı kısıldıkça aynı mesafeden yapılan çekimlerde alan derinliği artar, diyafram açıklığı arttıkça derinlik azalır. Derinlik arttıkça öndeki ve arkadaki obje arasındaki netlik farkı değişir. Nesnelerin netliği azalırken flu bir görüntü kazanılır. Kompozisyonu ve etkisi güçlü fotoğraflar elde edilir.

16 görüntüleme1 yorum
bottom of page