top of page

Wordpress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress bir içerik yönetimi sistemidir (Content Management System-CMS). Sanal dünyada var olan internet sitelerinin üçte biri Wordpress altyapısını kullanmaktadır ki bu çok büyük bir rakamdır. İçerik yönetim sistemi olarak wordpress; kullanıcılarına basit bir arayüz sunarak, yazar ve editörlerine hiçbir kodlama bilgisi olmasa dahi içerik paylaşma imkanı sunmaktadır. Blog sahibi olmak isteyen birey ve kurumların  öncelikli olarak tercih ettiği içerik yönetimi sistemi olan wordpress, aynı zamanda e-ticaret, magazin ve portfolyo sitesine de rahatlıkla dönüştürülebilir. Wordpress’in en güzel yanı ise ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım olmasıdır. 


Wordpress tabanlı bir web sitesi sahibi olmak isteyenlere, Enstitü tarafından online ve ücretsiz olarak verilen Wordpress Eğitimi’ni tavsiye ederim. Her ne kadar wordpress, yukarıda anlatılan imkan ve kolaylıkları sağlıyor ise de sahip olacağınız sitenizin başarısı, uygulayacağınız Wordpress SEO ayarlarının doğruluğu içeriğinizin kalitesiyle doğru orantılı olacaktır. Bu yazımızda, Wordpress ile oluşturulan bir web sitesinin Wordpress SEO ayarlarının nasıl yapılacağı, Wordpress SEO eklentilerinin neler olduğu ve nasıl kulanılacağından bahsedecek, sitemizi SEO uyumlu hale nasıl getireceğimizi anlatacağız.


SEO nedir?


Arama Motoru Optimizasyonu, orijinal adıyla SEO (Search Engine Optimization), kendi web sitemizi Google, Bing, Yandex vb. arama motorlarına tanıştırmak işlemi diyebiliriz.



İçerikler nasıl hazırlanmalı?


İçeriklerinizin kullanıcı odaklı olmalarını hedefleyerek sizi takip eden bireylerin arzularını karşılayabilir, böylelikle site trafiğinizi daima yüksek tutarak arama sonuçlarında üst sıralara tırmanabilirsiniz.


Wordpress SEO için popüler eklentiler nelerdir?


Wordpress SEO için Yoast ve All in One SEO Pack en popüler eklentilerdir. 



Wordpress SEO Nedir?


Bloğunuzda ya da sitenizde kaliteli içerikler hazırlıyor, özgün yazı ve resimler paylaşıyor olabilirsiniz. Ancak sağlam bir SEO yapmadan sitenizin arzu ettiğiniz başarıyı yakalaması mümkün değildir. Arama Motoru Optimizasyonu, orijinal adıyla SEO (Search Engine Optimization), kendi web sitemizi Google, Bing, Yandex vb. arama motorlarına tanıştırmak işlemi diyebiliriz. Biz sitemizi arama motorlarına doğru tanıtacağız ki arama yapan kullanıcıya sitemizi tavsiye edebilsin. Bu tanıştırmayı nasıl ve hangi başlıklar ile yapmamız gerekiyor diye soruyorsanız, öncelikle arama motorlarının çalışma mantığını yani algoritmasını öğrenmemiz gerekiyor.


Tabiki bu sizi korkutmasın! Zaten bu yazımızda işimizi nasıl kolaylaştıracağımızı öğreneceğiz. Ama yine de Wordpress SEO ayarlarına ve Wordpress SEO eklentilerine tam olarak hakim olmak istiyorsanız Enstitü tarafından online ve ücretsiz olarak verilen SEO Eğitimi tam size göre! Kullanıcılar arama yaparken, arama motorlarını açarak arayacakları kelimeleri girerler. Bu kelimeler arama motorları tarafından “anahtar kelime” olarak tanımlanır.


Daha önce arama motorları ile tanıştırılan siteler, site haritaları çıkartılarak arama motorlarının veri tabanına  kaydedilmiştir. Kullanıcı tarafından girilen anahtar kelime, veri tabanındaki sitelerle karşılaştırılır, arama sonucu olarak ise en iyi eşleşen site kullanıcıya sunulur. Sunulan sitenin, size ait olan site olmasını istemez misiniz? Evet, siz de herkes gibi, kullanıcıya kendi sitenizin sunulmasını veya önerilmesini istersiniz. İşte bu nedenle, sitenize Wordpress SEO eklentilerini kurmalı, Wordpress SEO ayarlarını yaparak sitenizi arama sonucu sıralamalarında yukarılara taşımalısınız. Artık SEO hakkında bir fikrimiz olduğuna göre SEO konusunu daha yakından inceleyebiliriz.


  • İçerikleriniz özgün olmalı: İçeriklerinizin özgün olması ve başka bir web sitesinden tamamiyle veya parça olarak alıntılama yapılmadan hazırlanması çok önemlidir. Arama motorları alıntı yapılan içeriği tespit edebilir ve bu durum önüne geçemeyeceğiniz sorunlarla yüz yüze kalmanıza sebebiyet verebilir. İçerikleriniz güncel olmalı: İnternet sitesi kullanıcıları ekseriyetle güncel konulardan hoşlanırlar. Bu nedenle, sayfanız ve içeriğiniz güncel olmadığı takdirde kullanıcılar sizin siteni tercih etmeyebilir.  Bu durum trafik kaybetmenize neden olur.

  • İçerikleriniz yazı başlıklarını karşılayacak yeterlikte olmalı: Hızlıca, düzensizce ve eksik yazılmış içerikler kullanıcıyı tatmin etmez. Kısa sürede tüketilen ve de kullanıcının arzularını karşılamayan içerikler ilgi görmez. Bu nedenle kullanıcıyı içine çekecek içerikler hazırlamak çok önemlidir.

  • Hedef kitlenize göre içerik üretilmeli: İçeriklerinizin arama motorlarında daha sık görünmesini isteyerek, olması gerekenden fazla anahtar kelime kullanmak sitenizi olumsuz etkileyecek, kullanıcılarınızı sizden uzaklaştıracaktır. Google bu konuda tüm içerik üreticilerini, sıradışı yoğunlukta anahtar kelime üretilmemesi konusunda uyarmaktadır.

  • İçerikleriniz ortam dosyalarıyla desteklenmeli: İçeriklerinizi yazdığınız konuya uygun olarak grafik, video, fotoğraf ya da ses dosyalarıyla zenginleştirmeniz, yazınızın ilgi çekmesini sağlar. Kullanıcılarınız için keyif alacakları içerik oluşturmak, sizi takip etme isteği uyandıracaktır.


  • İlgi çekecek konu başlıkları belirlenmeli: Kullanıcılarınızın dikkatini çekemediğiniz takdirde, hazırladığınız içerik ne kadar kaliteli olursa olsun, onların sizi gözden kaçırmasına sebep olacaktır. Kullanacağınız ilgi çekecek bir başlık ile herkesin dikkatini üzerinize yani sayfanıza çekebilirsiniz.

  • Etkileyici bir tema kullanılmalı: WordPress’te tema seçenekleri neredeyse sınırsızdır. Ücretsiz ve ücretli olarak birçok tema ve eklenti mevcuttur. Site içerisinde gezinmesi kolay, görsel olarak keyif veren, içeriği okunabilir temalar seçmek kullanıcılarınızda olumlu ve doğru bir etki yaratır.

  • İçeriklerinizde vurgulamalar yapılmalı: Hazırladığınız yazı veya içerikte belirlediğiniz önemli hatları vurgulamak kullanıcınızın dikkatini çekmeyi sağlar. Bunun için önemli kısımların altını çizebilir, kalın harfler ya da öne çıkran renkler kullanabilirsiniz.

  • İçerikleriniz kullanıcı odaklı olmalı: İçeriklerinizin kullanıcı odaklı olmalarını hedefleyerek sizi takip eden bireylerin arzularını karşılayabilir, böylelikle site trafiğinizi daima yüksek tutarak arama sonuçlarında üst sıralara tırmanabilirsiniz.

Wordpress SEO Eklentileri Nelerdir?


SEO konusu her ne kadar karmaşık parametreler içerse de Wordpress SEO eklentileri bu karmaşıklığı ortadan kaldırmada çok becerikliler. Gelin hep beraber web sitenizin SEO ayarlarını, Wordpress SEO eklentilerini kullanarak hızlı, basit ve pratik bir biçimde nasıl yapılandıracağınızı öğrenelim.


1.Yoast SEO


Yoast Wordpress SEO eklentisi, neredeyse tüm wordpress kullanıcıları tarafından bilinen ücretsiz bir SEO eklentisidir. 5 milyonun üzerinde siteye aktif olarak yüklenmiş bir eklentidir. Yaklaşık 27 bin kullanıcı tarafından oylanmış ve 5 üzerinden 4.7 yıldız almıştır. Eski ve yeni tüm kullanıcılar için basit ve pratik bir arayüze sahip olan Yoast SEO’nun genel özellikleri şu şekildedir:


  • Wordpress’in hem klasik hem de yeni editörü Gutenberg ile sorunsuz çalışır.

  • Kullanıcılar tarafından belirlenen başlık, meta açıklama ve meta anahtar kelimelerin optimizasyonunu sağlar.

  • Site sayfalarının Google arama sonuçlarında nasıl görüneceğine dair snippet özelliği sayesinde önizleme sağlar.

  • Yazılarınızın okunabilirliğine yönelik analiz yaparak tavsiyelerde bulunur.

  • Google algoritmalarını takip ederek düzenli güncellenir. Böylelikle sitenizin de güncel olmasını sağlar.

All in One SEO Pack


All in One SEO Pack Wordpress SEO eklentisi, web sitenizin SEO ayarlarını yapmak üzere neredeyse her şeye sahip ücretsiz bir SEO eklentisidir. 2 milyonun üzerinde siteye aktif olarak yüklenmiş bir eklentidir. 400’ün üzerinde kullanıcı tarafından oylanmış ve 5 üzerinden 4.5 yıldız almıştır. Eski ve yeni tüm kullanıcılar için basit ve pratik bir arayüze sahip olan All in One SEO Pack’in genel özellikleri şu şekildedir:



  • Sitenizin site haritasını çıkartarak Google Analytics ile entegre olmasını sağlar.

  • Web sitenizin hızını olumsuz etkileyebilecek tehlikeli botları engeller.

  • Kullandığınızın resimlerin site haritasını çıkararak Google ve Bing gibi arama motorlarına gönderir.

  • Sitenizde yapılan değişikliklerin Google ve Bing gibi arama motorlarına bildirilmesini sağlar.

  • Meta etiketleri otomatik olarak oluşturur. 

 
Yazar: Murat ÇELİK

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page